În județul Ialomița există la ora actuală 8.330 de persoane cu handicap, dintre care 7.314 sunt adulte. La o populație de 258.669 de persoane, cele cu handicap reprezintă puțin peste 3%. Dintre acestea, sunt încadrate într-un grad de handicap neuropsihic 1.575 de persoane care au dreptul la asistent personal sau indemnizație echivalentă. O parte dintre bolnavii psihici care nu mai pot fi îngrijiți la domiciliu pot fi preluați de centre specializate. Din păcate, în județul Ialomița cererea este foarte mare față de locurile disponibile.

„Este îngrijorătoare această cifră atât pentru politicieni cât și pentru cei care au în responsabilitate preocuparea pentru calitatea sănătății oamenilor și pentru acest segment dramatic”, sublinia președintele Consiliului Județean Ialomița, Silvian Ciupercă.

De exemplu, în Centrul de îngrijire și asistență de la Slobozia, care are o capacitate de 141 de locuri, sunt găzduite 60 de persoane cu handicap psihic sau mintal, un număr destul de mare, care depășește capacitatea de găzduire. În anul 2012 au existat 57 de cereri pentru internarea în acest centru, însă numai 20 au fost soluționate Oficialii din domeniu susțin că la ora actuală nu mai sunt locuri disponibile și că, pentru a putea aduce un beneficiar nou, „ar trebui să moară unul din centru ca să-i facă loc…”.

centru recuperare neuro psihica movila ialomita

centru recuperare neuro-psihică Movila, Ialomița

Astfel că s-a decis înființarea unui centru de recuperare și reabilitare neuro-psihică pentru adulți, la Movila, unde a existat, în urmă cu mulți ani, un centru de plasament.

„Necesitatea punerii în practică a proiectului privind înființarea unui Centru de recuperare și reabilitare neuro-psihică pentru adulți la Movila este una stringentă”, susține secretarul județului, Adrian Ionescu, în condițiile în care la nivelul județului Ialomița activitățile de asistență socială dedicate persoanelor cu handicap sunt unele relativ reduse în comparație cu alte județe. Dincolo de acest aspect, pe zona de est a județului, Fetești-Țăndărei, nu existau centre de protecție socială a persoanelor adulte, iar prin crearea acestui centru se va acoperi și această nevoie.

„La Movila se vor crea 41 de locuri. Vor fi preluate 20 de persoane cu handicap psihic și mintal de la centrul din Slobozia, 15 tineri care împlinesc 18 ani integrați în sistemul de protecție a copilului în centrele aparținând DASPC și 6 persoane care provin din alte localități ale județului și care nu se află la momentul actual în evidența serviciilor de asistență socială”, a adăugat secretarul județului.

Nicolae Badea, reprezentant al DGASPC Ialomița, susține că un alt motiv pentru care s-a pornit la drum în realizarea unui centru pentru persoanele cu handicap neuropsihic a fost acela că județele vecine nu mai vor să primească beneficiari din alte zone.

Investiția de la Movila se ridică la valoarea de 3,7 milioane lei, iar până la sfârșitul anului trecut se realizase aproximativ o treime din totalul lucrărilor de construcție. Centrul ar trebui să fie gata în luna septembrie a acestui an.

centru de asistenta slobozia

centru de îngrijire și asistență slobozia

În ceea ce privește centrul de asistență de la Slobozia, acesta va fi extins, reabilitat termic și dotat. Activitatea Centrului de zi va fi oarecum asemănătoare cu cea a Centrului pentru persoanele vârstnice din Slobozia, unde, pe lângă activități de socializare, solicitanții pot beneficia de suport juridic, medical sau de altă natură.

Valoarea proiectului de la Slobozia este de 3,4 milioane lei și va fi finalizat în septembrie 2013, după ce a fost prelungită perioada de implementare cu șase luni.

„Aceste obiective țin seamă de niște realități ce au o relevanță extraordinară în dinamica și calitatea vieții generale a populației județului și a României”, a concluzionat președintele C.J.

  
  

Hello! :) Hei! Susţine ziarul Obiectiv Ialomiţa pe Facebook apăsând butonul Like de mai jos. Mulţumesc mult de tot! :)
 
 

Adaugă un comentariu pe site


Artele vizuale se mută la Vama Veche: Vama Sub Lumini de Oscar
Trasee turistice reabilitate in Masivul Ciucaş
Slobozia: Ce ziceți, purta chiloței?
Legendele Parcului Național Retezat
Ambulanța electorală
Italiano vero. Vreau respect
The X-Files: Cercuri misterioase pe un teren din Ghimpați, Ialomița
Lună ciudată pe cerul Sloboziei. VIDEO
Slobozia: nɔsǝqɯnɹod uɐıɹdıɔ ɐpɐɹʇs
Râul Ialomița
Lacul Rodeanu, promovat de elevi ai Școlii gimnaziale din Coșereni. ,,Şcoli pentru un viitor verde’’
Fosilă vie, descoperită la Slobozia!
Viața unei gropi
Prostituția este în floare pe drumurile din Ialomița.
Slobozia. Recunoașteți zona?
Rățuște pe tobogan
10 motive pentru care merită să conservăm Delta Dunării
Cu oile prin Slobozia. VIDEO
O mică fantomă a apărut pe ușa unui garaj din Slobozia
Test de cultură generală
Scapă de stres cu ajutorul mobilului! Vezi ce metodă folosește un angajat al Prefecturii Ialomița
Trebuie să vezi unde doarme :)
Unica mașină de cust din lume se află în Amara
Cum arătau Google, Facebook sau Yahoo, acum mulți ani
Primarul din Maia se distrează maxim. Vezi video!
O pisică tristă
Excursie în Insulele Galapagos
Eclipsă de lună prin penumbră – octombrie 2013. Foto & Video
Câinele pisică
A luat Bacul. Yeeesss!! :)

Recitaluri de excepție la Festivalul „Trofeul Tinereții Amara 2014”

Locale Ialomita 24/07/2014
Oraşul Amara va găzdui, pe parcursul a două zile,  cea de-a 47-a ediţie a Festivalului concurs de interpretare a muzicii uşoare româneşti, „Trofeul...

APIA controlează suprafețele agricole declarate de fermieri

Informatii Utile 24/07/2014
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judeţean Ialomita informează că în această perioadă se desfăşoară...

Studenții ialomițeni beneficiază de consiliere în găsirea carierei potrivite

Locale Ialomita 24/07/2014
În Slobozia s-a deschis Centrul de Orientare şi Consiliere în carieră, în cadrul proiectului “Să devenim activi pe piața muncii!” Slobozia,...

Ialomița: O autoutilitară ce transporta metanol a luat foc pe DN2

Informatii Utile 22/07/2014
O autoutilitară ce transporta 2.400 l de metanol a fost cuprinsă de flăcări noaptea trecută, pe DN2, în dreptul KM 61. La faţa locului s-au deplasat...

Țăndărei: Percheziții la persoane bănuite de trafic de minori și spălare de bani

Lege si Ordine 22/07/2014
Trei persoane bănuite de trafic de minori, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat au fost ridicate şi conduse la audieri,...

Trei accidente rutiere s-au produs în acest sfârşit de săptămână

Evenimente rutiere 21/07/2014
Trei accidente rutiere s-au produs în acest sfârşit de săptămână, 18 -20 iulie, în urma cărora a rezultat  vătămarea corporală a trei  persoane.  Primul...

Scandalul de la Centrul de Transfuzii Slobozia se extinde: Directoarea adjunctă a INHT, sub control judiciar.

La data de 21.07.2014 procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de...